Eetstoornissen

Verstoord eetgedrag Eetstoornissen

Bij verstoord eetgedrag lopen er heel wat dingen mis met het eten. Je probeert misschien aan bepaalde regels (over eten) te voldoen, hebt mogelijk last van schuldgevoelens bij bepaalde dingen die je eet (of zelfs bij alles) of schaamt je misschien over bepaalde dingen die je doet rondom eten. Als je niet tijdig hierbij begeleiding zoekt, kan dit uitmonden in een eetstoornis. Indien je daarmee kampt, heb je waarschijnlijk het gevoel hebt dat eten je leven volledig overneemt of dat je hier voortdurend aan denkt, dat het een grote impact heeft op je dagelijks leven.

Er zijn heel wat mogelijke verschillende signalen waaraan je een eetstoornis kan herkennen. Misschien herken je jezelf in een aantal van de veel voorkomende signalen:

Signalen eetstoornis

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen en het kan zijn dat je binnen geen enkel hokje past, waardoor je niet de diagnose hebt gekregen van een eetstoornis. Maar als jij struggelt met eten, verken ik graag met jou hoe we het probleem aan kunnen pakken. Dit doen we op jouw tempo, in kleine stappen.


Eetstoornissen bestaan dus in allerlei vormen. Allemaal hebben ze gemeen dat er verstoord eetgedrag bijkomt. Soms kan eetgedrag ook verstoord zijn zonder dat het uitgroeit tot een eetstoornis, ook daarmee help ik je graag verder.


Als je een eetstoornis hebt, zal je begeleiding steeds heel persoonlijk worden afgestemd. Sowieso zijn er verschillende soorten eetstoornissen, maar daarnaast is ook elk persoon anders wat het herstelproces anders maakt. 


1. Voeding. Er zal gestreefd worden naar een evenwichtig eetpatroon, waarbij er aandacht is voor alle nodige voedingsstoffen die het herstel van je lichaam (en geest) bevorderen. Je leert op een bewuste manier omgaan met eten en uiteindelijk zal dit tot voedselvrijheid leiden. Soms zal er gewerkt worden met een eetschema, maar niet altijd. In elk geval zal er niet worden gewerkt met voedingsberekeningen en calorieën, wel met persoonlijk advies dat rekening houdt met wat voor jou mogelijk is.


2. Lichaam. Indien dit noodzakelijk is (bij te laag gewicht), zal er worden gestreefd naar een (voor jou) gezond gewicht. In veel gevallen zal het gewicht echter niét worden opgevolgd om de focus hierop te verminderen. Wel help ik je graag om een betere relatie met je lichaam te krijgen en dit liever te leren zien. Als dat nodig is, zal er gevraagd worden om bepaald gedrag (tijdelijk of definitief) niét meer te stellen, om je herstel te bevorderen, maar steeds op een manier die veilig voelt voor jou.


3. Denken en voelen. Je leert omgaan met verstoorde gedachten, moeilijke gevoelens en afwijkend gedrag. Ik leer je bewust stilstaan bij wat je denkt, voelt en doet. Ik leer je graag vaardigheden aan om hiermee aan de slag te gaan. Zonder het aanpakken van het denken, zal het herstel op langetermijn niet succesvol zijn. Dit is dus een zeer belangrijk deel van het herstelproces en zal veel aandacht krijgen.

Naast diëtist ben ik ook toegepast psychologe. Ik volgde in 2021 een opleidingstraject bij Eetexpert en bij Eetwijs, schoolde me bij in Acceptance & Commitment Therapy, Compassion Focussed Therapy, Trauma-geïnformeerde diëtiek, volgde al verschillende webinars en lees mezelf voortdurend bij om je op de best mogelijke manier dit te kunnen aanleren. Verder probeer ik ook regelmatig intervisie-/supervisiegroepen te volgen.

* Indien je therapeutische of medische begeleiding nodig hebt, zal ik je hiervoor doorverwijzen. 

Checklist: jouw relatie met eten

Deze checklist helpt je bewuster worden vanje relatie met eten.

Het is de start naar een gezonde relatie met eten, met je lichaam en met jezelf

Heb je een goed gevoel bij deze aanpak. Maak dan zeker een afspraak!

Heb je een andere hulpvraag? Neem gerust contact op. Indien ik jou hier niet mee kan helpen, verwijs ik je graag door naar een collega.