Lichaam

Lichaamsbeeld,

Connectie met lichaam

Je lichaamsbeeld is de manier hoe jij naar je lichaam kijkt. Het wordt dus voor een groot stuk bepaald door je gedachten erover. Daar spelen vaak bepaalde ervaringen in mee die je in het verleden hebt gehad. Je lichaamsbeeld kan veranderen doorheen de jaren en kan ook sterk worden beïnvloed door je omgeving.

Alleszins: een negatief lichaamsbeeld kan zorgen dat je erg ongemakkelijk en zelfs ongelukkig door het leven gaat.

Soms gaat dit samen met een negatief zelfbeeld, maar het kan ook zijn dat je verder best tevreden bent over wie je bént als persoon maar het gewoon moeilijk hebt met hoe je eruit ziet. In beide gevallen is het echt wel nuttig, en zelfs nodig, om er werk van te maken en dat lichaamsbeeld aan te pakken!


Naast je kijk op je lichaam, is het ook belangrijk dat je een goede connectie hebt met je lichaam. Soms kan een negatief lichaamsbeeld ontstaan doordat je te weinig aandacht hebt voor wat je lichaam jou vertelt, voor je lichaamssignalen. Dat kan opnieuw door bepaalde ervaringen uit het verleden komen, waardoor je het vertrouwen kwijt bent in jezelf en/of je lichaam. Het kan dan gaan over heel verschillende zaken: het lastig vinden om honger en goesting te onderscheiden, niet aanvoelen wanneer je verzadigd bent, het niet willen voelen van emoties, het negeren van waarschuwingssignalen wanneer je te veel stress hebt, jezelf geen rust gunnen tijdens je maandstonden, jezelf te hard pushen in het sporten...


De bodypositivity-beweging geeft als signaal dat je 'gewoon' je lichaam moet accepteren zoals het is. En hoewel dat uiteraard een schitterende boodschap is, hoe doe je dat? Gewoon jezelf aanvaarden is geen simpele opdracht en is daarom een heel proces. Als je bovendien momenteel zelfs erg negatieve gevoelens hebt t.a.v. je lichaam, dan is de stap naar positiviteit ook gewoon te groot. Tijdens de begeleiding is er dan ook heel veel ruimte om te twijfelen, om te groeien, om stap voor stap te gaan. 


Naar een positiever lichaamsbeeld toegaan voelt als hard werken. Je krijgt dan ook opdrachten mee, waarmee je effectief aan de slag kan gaan. Voelt een opdracht niet goed aan, dan onderzoeken we telkens samen wat jou tegenhoudt. Maar het is wél de bedoeling dat je zelf actief aan de slag gaat. 

Naast diëtist ben ik ook toegepast psychologe. Ik volgde in 2022 de opleiding Body Image Intensive en de opleiding Trauma-informed dietetics. Daarnaast heb ik een basis in mindfulness, compassion-focussed therapy, acceptance & commitment therapy. Ik lees met voortdurend bij over embodiment en andere vormen van lichaamsgericht werken. Momenteel volg ik nog een traject rond het integreren van Kundalini in mijn werk.

Wil je er graag mee aan de slag om aan je lichaamsbeeld te werken? Maak dan zeker een afspraak!

Heb je een andere hulpvraag? Neem gerust contact op. Indien ik jou hier niet mee kan helpen, verwijs ik je graag door naar een collega.